BLOG

O proljetnom umoru

Prvi proljetni mjeseci uistinu znaju biti iscrpljujući. Koliko vas posljednjih dana ima teške kapke i s mukom se, i nakon tuširanja i nekoliko kava, koncentrira? Teško se budite, a dan traje beskonačno? Da, da, znam sve. I ja sam među vama, umornima i pospanima...

 

Cijelu zimu je naše tijelo bilo uskraćeno za svježe voće i povrće, svakako je dobijalo manje od onoga što mu prija i treba. Hrana je bila kaloričnija, kretanja je bilo manje i kada nas obasja prva zraka proljetnog sunca, tijelo nam šalje signale i prosto nam pali alarme, govoreći i tražeći što mu je potrebno.

 

Dobra vijest je da proljetni umor traje kratko. Već se nakon tjedan ili dva tijelo adaptira, i dok udarite dlanom o dlan već imate toliko energije da biste mogli istrčati maraton. Ili sami samcati oličiti i generalno očistiti kuću (ovo možda ipak nemojte baš posve sami raditi). No, da bismo dodatno skratili umor i pospanost, ključno je da slušate svoje tijelo.

 

Primjera radi, ja već nekoliko mjeseci dan počinjem sasvim jednostavnim napitkom – čašom tople vode u koju iscijedim limun, dodam žličicu meda i prstohvat sušenog đumbira. Vjerujte mi na riječ: već ćete za tjedan dana primijetiti ogromnu razliku. Uz to, cijelu sam zimu prošla bez ijedne prehlade i vrlo sam sklona vjerovati tome da je ovaj jednostavni napitak imao značajnu ulogu u toj epizodi. Nadalje, tržnice su ovih dana prepune šarenog i mirisnog voća i povrća: iskoristite ga! Neka vam obroci budu spravljeni od više povrća, a manje mesa, jer je povrće daleko lakše svariti – dakle, vaše će tijelo trošiti manje dragocjene energije na to. I nikada ne zaboravite – jedna jabuka na dan vas čuva od doktora. Što tek onda mogu napraviti dvije?!

 

Ukoliko niste posve iscrpljene ili vam liječnik nije savjetovao, izbjegavajte sintetičke suplemente. Minerale i vitamine koji su nam kronično nedostajali u oskudnoj zimskoj ponudi svježih namirnica radije nadomjestite unosom termički neobrađenog povrća. I, ma kako vam se ta avantura u jednom (onom najpospanijem) trenutku činila neizvedivom, nastojte se prisliti da svakoga dana prošetate. Automobil zamijenite biciklom, gradski prijevoz hodanjem. Ne samo da ćete se bolje osjećati, pa i uštedjeti, nego ćete još i odlično izgledati. Priznajte da bolje kombinacije niti ponude od ove nema!

 

I posljednje, ali nikako najmanje važno: ako vam se spava – spavajte! Pa što ako je tek devet uvečer? To se mora, nije teško.   

 

Stojte mi dobro, drage moje, do slijedećeg pisanja!