BLOG

O traženju posla

 

Sigurna sam da ste već vidjeli kako je ono neki dan dide dao oglas Milanu za traženje posla? Jeste? Jesam jesam, i ja sam se nasmijala.

 

No, traženje posla i nije baš najsmiješnija stvar kojoj se mogu domisliti. Vremena u kojima živimo, kad malo bolje razmislim, i nisu baš najveselija vremena kojih se, također, mogu domisliti.

 

S onima među vama koji su ovog trenutka baš u tom procesu želim podijeliti nekoliko misli. Prvo, stvari nikada, ali baš nikada nisu onoliko crne koliko nama u taj čas izgledaju. Prijatelji i obitelj koji su nam podrška daleko bolje i objektivnije mogu sagledati situaciju, stoga se ne ustručavajte da razgovarate o svom izazovu. Uvijek imajte na umu da su dvije glave pametnije od jedne i da nema ni jednog razloga da vam bude neprijatno pričati s bliskim ljudima o tome.

 

Nadalje, vrijeme kojega imate na raspolaganju uložite – u sebe. Ne prepuštajte se melankoliji ili, kako je Krleža jednom krasno „Nigdar ni tak bilo da ni nekak bilo, pak ni vezda ne bu da nam nekak ne bu“, odnosno nikada nije bilo da nekako nije bilo, i nikada neće biti da nekako neće biti. Danas su dostupne brojne izvanredne obuke i različiti treninzi, a puno njih se može pronaći i besplatno u sklopu različitih projekata, a neki su pak dostupni za simboličnu cijenu. A ima li boljeg ulaganja od onog koje ulažemo direktno u sebe?

 

Nadalje, drage moje, ako ste doma (a niste svojom voljom), ne dopustite da baš sve svoje vrijeme stavite na raspolaganje ukućanima. Zadržite vrijeme samo za sebe, da pročitate knjigu, odete do prijateljica ili ih primite u goste. Kava i sok, ma čak i čaša vode, su dovoljni da porazgovarate s bliskim ljudima i rasteretite dušu. Da, da, znam da znate, samo sam evo voljna podsjetiti vas. Lako čovjek na sebe zaboravi...

 

I, naposlijetku, pogledajte i raspitajte se gdje u vašoj zajednici možete biti korisni, volontirati ili pomoći. Odvojite makar nekoliko sati tjedno i budite na usluzi potrebitima, udrugama ili društvima koji čine dobro. Em ćete se vi daleko bolje osjećati, em je – budimo iskreni – daleko izglednije da ćete do novog (plaćenog) posla doći šireći krug poznanstava.

 

A ono što je najvažnije i što vam želim reći je – sve je samo privremeno! Nada da će biti bolje, za divno čudo, upravo to i proizvodi – novu i bolju energiju. A kada prilika stigne, ne snebivajte se i zgrabite ju. Ja vam na tom putu od sveg srca želim strpljenje i dobru sreću.

 

 

Do slijedećeg pisanja, drage moje, stojte mi dobro!