BLOG

O odmaranju

Nedavno sam vam pisala o odabiru lokacije za godišnji odmor, ali nismo baš puno pričale o tome KAKO da prvedemo tih 7, 10 ili, za sretnike, 15-ak dana onog što je to što mi i ime kaže – godišnji odmor. OK, odmorimo mi tu i tamo kroz cijelu godinu, te blagdani, te praznici, te produženi vikendi, ali ono što bi GODIŠNJI odmor trebao biti je da se bar u te dane pošteno i temeljito odreknemo svakodnevnih obaveza, pa čak i navika koje su nam neizbježne pratilje i nastojimo odmoriti i tijelo i glavu i pripremiti se za slijedeću turu obveza.

 

Hajdemo redom.

 

Prvo, potpuno zaboravite na raznorazna kuhanja, poludnevna spremanja ručkova u četiri slijeda za od mora i plivanja izgladnjele članove obitelji: za slučaj da ste u privatnom smještaju, ne libite se napuniti frižider i zamrzivač gotovim i polugotovim jelima i vadite ih po potrebi. Ili, ovo je još bolje, pustite ostatku obitelji da to napravi dok vi upijate dragocjene UV zrake ili pijete koktelčić uz samo more. Naravno, ovo vrijedi samo ako niste od onih koje kuhanje odmara (poput, uzet ćemo, mene), a i tada dobro razmislite da niste možda s godinama zamijenile značenja riječima „odmaranje“ i „odgovornost“. Hajde hajde, budite poštene prvo prema sebi!

 

 Drugo, pogasite internete, mailove, fejsbuke, twittere, portale, vijesti, pa čak i – a zašto ne? – telefone! Onima koji vas bez iznimke u svakom trenutku trebaju dostupne objasnite, ako je to ikako moguće, da ćete biti online ili pri mobitelu u samo određeno vrijeme.

 

Treće, pametno se pakujte. Dva puta razmislite prije nego ubacite i tu treću kraaaaaasnu haljinu i odgovarajuće sandale – hoćete li ju uistinu i obući? Ili vam je samo dodatni teret? Iz iskustva vam kažem: ljetujem  s obitelji u jednom malom mjestu na jadranskom poluotoku već cijelu deceniju. I prvu sam godinu imala dupke pun kufer – te jutarnja, te prijepodnevna, te popodnevna i večernja haljina, uz odgovarajuću obuću. Pa majice kratkih, poludugih i dugih rukava (računajući na ćudljive obalne vjetrove i neverine), kompletna kućna apoteka, dva-tri lonca (jer, zaboga, ne umijem kuhati u tuđim), i sve tako... Srećom, već na prvom ljetovanju sam shvatila da nam treba par „plažnih“ stvarčica, jedna malo pristojnija haljina (da sam spremna kada suprug odluči da malo pobjegnemo od ostatka ekipe i izađemo na romantičnu večericu), kupaći kostimi i ručnici u dovoljnim količinama. I to je to! Moj je život od tada daleko jednostavniji.

 

Četvrto, kad sam već spomenula lijekove – svakako prije putovanja napravite popis univerzalnih „pomagača“ koji vam mogu zatrebati, poput medicinskog ugljena ili melema, ali ne opterećujte se previše – čak i u najmanjem mjestu uvijek postoji barem jedna ljekarna.

 

I peto i najvažnije – ne zaboravite ponijeti puuuuuuuuno dobre volje, drage ljude, široke osmijehe i velike količine ljubavi. To bar ne zauzima puno mjesta, ne carini se, a i jedino je što nikada i nigdje ne možete kupiti novcem.

 

Ako putujete ovih dana – sretan vam put, odličan odmor i stojte mi dobro do narednog pisanja!