BLOG

O životnim idealima

Danas bih vam željela postaviti jedno pitanje. Samo jedno. I to pitanje glasi: jeste li sretne?

Ne, ne mislim samo sada, ovog trenutka (ipak, najtoplije se nadam da ovo čitate sretne i spokojne nakon radnog dana, sa šalicom finog čaja u ruci). Mislim na prvu misao ujutro kada se probudite.

Društvene mreže su nam, ruku na srce, donijele  su nam puno dobroga. Možemo obnoviti neka stara prijateljstva, steći nova, "zaviriti" u živote onih koje poznajemo i koje ne znamo baš najbolje, dobiti bilo koju informacuju o bilo čemu u jednom trenutku. No, vrlo smo skloni tome da zaboravljamo da se na društvenim mrežama, najčešće, ljudi dijele malo uljepšane verzije svojih života. Djeca su uspješna u školi i sportu, svi rade poslove koje vole i uspješni su u njima, nemaju višak kilograma i problema, ljetuju i zimuju na egzotičnim lokacijama, a stanovi i kuće – prema fotkama – izgledaju sjajno uređeni. U jednom trenutku se neminovno zapitate – je li moguće da svima ide bolje nego meni. Svi su sretniji.

Naravno da to nije tako. Uz puno dobrih strana, Facebook i Instagram su nam donijeli i jednu koja nije baš tako sjajna, a to je "ušminkana" verzija stvarnosti s kojom se, htjeli – ne htjeli, u jednom trenutku počnemo upoređivati. A uistinu i nikada ne bismo trebali.

Uzmimo naprimjer moju obitelj: mi smo jedna vesela i bučna skupina, koja voli provoditi vrijeme zajedno. S vremena na vrijeme priuštimo sebi putovanje, finu večeru, poneku novu stvar u ormaru ili kući. No, jednako kao i u vašoj kući, nekada dolazimo s posla umorni i nervozni i želimo da nas svi ostave na miru. Ponekad djeca ne briljiraju baš u školi. Da bismo otišli na putovanje ustrajno štedimo, ormare i stanove obnavljamo kada se za to stvore uvjeti i svakako to planiramo puno mjeseci unaprijed. Nekad na proljeće primijetimo da se jezičak na vagi pomjerio malo u desno i da je vrijeme da počnemo sa tjelovježbom i laganijom prehranom.

No, sve ovo nas ne čini manje sretnima. Znamo da su svi problemi ili prolazni ili rješivi – a ako nisu ni jedno od to dvoje i mi nemamo utjecaja na njih, čemu se onda nervirati? Susjedova trava nije zelenija samo zato što zelenije izgleda na fotografijama.

Prigrlite stoga, drage moje, ono što imate. Pronalazite ljepotu u svakom novom buđenju i svim sitnicama koje vas okružuju. Idealan život se, vjerujte mi na riječ, nikada ne nalazi u velikim stvarima: obično se krije u onim malim sitnicama koje smo tako skloni i ne primjećivati. A to je nepravedno, na prvom mjestu prema – nama.

Idealan život se, to već znate, nalazi samo u bajkama. I to je dobro. Zamislite koliko bi život bio dosadan da je sve potaman i da nema ni jednog izazova?

Do slijedećeg pisanja, dobre i drage moje, stojte mi dobro i budite sretne!