BLOG

O bračnim (i partnerskim) odnosima

Kolumna s ovim naslovom bi mogla biti najkraća u povijesti svih kolumni. Imala bi samo tri riječi riječ: kompromis, strpljenje, razumijevanje.

 

Naravno da neće, ali ključ bračnih, partnerskih, pa i roditeljskih i svih ostalih odnosa jeste upravo to – kompromis, strpljenje i razumijevanje.

 

Koliko puta ste se uhvatile u nervozama zato što vaš partner ne radi ono što vi smatrate da treba napraviti? Deset? Dvadeset? Pedeset puta? Ili nebrojeno mnogo? Ma da, to sam i mislila. Ako je za utjehu, i sama sam vam takva. No, činjenica je da smo svoje partnere same birale. Dakle, s njima smo na prvom mjestu zbog svega onoga što oni jesu (ili nisu, ovisi s koje strane gledate). Pa zašto nam onda s vremenom neke navike ili osobine počinju smetati? I koliko često, u tim malim ljutnjama koje nas uhvate, uzmemo sebi vremena da porazmislimo o tome da nije ono što nas je ovog trenutka iritiralo upravo ono što nam je prje koju godinu bilo privlačno? I odakle nam, naposlijetku, ideja da nekoga možemo ili trebamo mijenjati?

 

S druge strane, djetinjasto bi bilo očekivati da ovo nije dvosmjerna ulica: garantiram vam da i vaš partner povremeno poželi da nešto (ne)napravite, a da vi toga ni svjesni niste.

 

Nekad u davna vremena je Franjo Asiški mudro rekao: „Bože, daj mi hrabrosti da promijenim ono što mogu promijeniti, daj mi snage da prihvatim ono što se ne može promijeniti, a najviše od svega, daj mi mudrosti da razlikujem prvo od drugoga." . Čini mi se da odnose treba temeljiti upravo na ovome, a vi me, evo, ispravite ako griješim.

 

Da biste olakšali svoj, ali i partnerov život, i u najvećim ljutnjama i nervozama pokušajte makar na trenutak razmisliti o tome što vas doista čini tužnom: ima li ta tuga istinski uzrok ili su to samo vaša, često previsoko postavljena, očekivanja. Skladan život, drage moje, počiva upravo na zrelosti i mudrosti da razlikujemo stvari koje možemo mijenjati od onih koje bismo trebale prihvatiti kao takve. Znam da one s dužim stažem u vezama vrlo dobro razumijete o čemu govorim.

 

Stoga, slijedeći put kada se uhvatite u ljutnji ili teškim mislima, zastanite i sjetite se zašto ste, na prvom mjestu, u vezi ili braku (jednu, pet, deset ili više godina): svih onih dobrih osobina vašeg partnera, ali i vaših očekivanja. Naravno da ćete jedno drugo vremenom mijenjati, prilagođavati se i navikavati, prihvatati i učiti jedno od drugog. No, suština odnosa je da ljubav – kao uostalom i vašu kuću ili vrt – brižljivo održavate i njegujete, da bi vas poslužila i radovala vas još puno, puno godina.

 

Kompromis. Strpljenje. Razumijevanje.

 

Do slijedećeg pisanja, drage moje, stojte mi dobro!