BLOG

O kućanskim poslovima

Drage moje,

 

Da vas vidim, koja od vas voli pranje posuđa i beskrajno pospremanje kuće. Dignite ruku ako ste lude za pranjem prozora i ribanjem sagova. Nitko? To sam i mislila!

 

U mojoj kući živi pet muškaraca. Ne jedan, ne tri. Ni četiri. Petorica! Sigurna sam da znate što to znači: tek što završim s jednim krajem kuće, vrijeme je da se vratim na suprotni, s kojeg sam počela. Nisam još niti završila sa pranjem kupaonice, a već je dnevni boravak u kaosu. Dok prostrem rublje, već je sudoper pun posuđa, nenamočenog dakako. U Zlatkovu sobu mi je, srećom, već neko vrijeme zabranjen ulaz (eto, ima i neke koristi od te tinejdžerske dobi). I zato sam jednog dana stala, razmislila i rekla DOSTA!

 

Na kućnom sastanku (ukoliko već nemate, toplo savjetujem da ih uvedete) sam postavila slijedeće pitanje: „Pa dobro, dragi moji, nedostajem li ja vama?“. U čudu su me gledali, kao – pa ti si stalno tu. E nisam! Evo, recimo, jučer dok sam dva sata provela glačajući niste me ni vidjeli ni čuli. Pa tako pola sata dok sam oprala posuđe, pa još sat za brisanje prašine i podova i dok dlanom o dlan, ode dan. Predložila sam da podijelimo zadatke: jedan glača, drugi pere, treći briše, vrijeme je za pranje prozora pa to može četvrti, a Milan neka opere suđe. Srećom, toliko su bili iznenađeni da nisu ni primijetili da sam upravo podijelila sve kućne poslove ne uračunavajući sebe. Da da, drage moje, male ženske mudrosti čuda čine, vjerujte mi na riječ!

 

I evo sada, dok vam pišem ovo, oni vrijedno rade. Kuća blista, ja imam više vremena za sebe i vas, a Milana već danima ne mogu istjerati iz kuhinje. Ne, ne, nije ono što mislite: ovaj put ne pustoši hladnjak, nego je otkrio da ovim novim deterdžentom može ama baš sve uglancati tako da sija. Pere, ispira, pa opet pere. Nije baš najvještiji, ali pokoja razbijena čaša ili tanjur su mala cijena za zadovoljstvo – vidjeti Milana u kuhinji kako radi, a ne jede. Dida se načuditi ne može! Istina, sada trošimo malo više deterdženta i vode, ali doći će i to na svoje čim uhvatim priliku da mu objasnim da je dovoljna kap ili dvije deterdženta za isti učinak. Neka vježba malo, to je ionako jedina tjelovježba kojom se bavi.

 

Eto tako. Vele da složne ruke kuću grade, ali je bome umiju i počistiti. Zato smjesta posjednite ukućane oko stola i objasnite im da vi nemate ekskluzivno pravo da perete, glačate, brišete ili kuhate. Dobro sad, možda ne bi bilo loše da u prvo vrijeme kuhanje ipak ostavite za sebe, jer tko zna na kakve bi ideje oni mogli doći. A proljeće samo što nije stiglo, ako već niste – sada je pravo vrijeme da izbacite težu, zimsku hranu i počnete sa spravljanjem finih, laganijih jela. No, o tome ću neki drugi put. Sad vas moram pozdraviti do slijedećeg druženja, pravo je vrijeme da planiram što za Valentinovo.

 

Stojte mi dobro, čilo i veselo!