BLOG

O KUPOVINI DOMAĆIH PROIZVODA

Mogla bih vam, drage moje, ovdje nadugačko i naširoko pisati o tome što je balansirana ekonomija i sve statističke i naučne podatke o tome koliko je važna domaća proizvodnja i koliko ona utječe na sveopću sliku društva i naše blagostanje. Naravno da neću, ne samo zato jer bi samo vas nekoliko zaista i došlo do kraja (prilično dosadnog, da se ne lažemo) teksta, nego i stoga što te i takve članke možete pročitati svakoga dana na svakom portalu koji otvorite.

Statistike su jedno, a stvarni doprinos – onaj praktični, je nešto posve drugo.

Prije nekoliko godina sam boravila u Danskoj, kod prijatelja Danaca. Skoro odmah po dolasku smo otišli u nabavku namirnica u jedan od tamošnjih velikih marketa. Vrlo brzo sam primijetila da moji domaćini na ama baš svakom proizvodu pažljivo čitaju deklaraciju. S početka sam mislila da njihova pozornost ima neke veze sa sastavom proizvoda, zdravim življenjem i slično, no ubrzo su me razuvjerili: sastav je, dabome, važan, ali oni, naime, vrlo pažljivo gledaju – zemlju porijekla. I tek ukoliko nikako ne mogu pronaći alternativni proizvod, tada kupuju nešto što nije porijeklom iz njihove zemlje. Objasnili su mi kasnije da čvrsto vjeruju, dapače – od malih su nogu naučili da su domaći proizvodi uvijek najbolji izbor, zato jer kupovinom domaćeg pomažu na prvom mjestu sebi. I da je to tako i nikako drugačije.

Osobno, ne mogu se sjetiti puno europskih zemalja koje žive u većem blagostanju od Danske. Teorija mojih prijatelja, dakle, apsolutno ima smisla. Naravno da to nije jedini razlog, ali nitko ne može poreći da bitno doprinosi općoj slici.

Pouzdano znam da mnoge među vama koje sada ovo čitate imaju istu navadu, da kupuju domaći proizvod. Važno je i da toj dobroj praksi učimo svoju djecu. Takav običaj ima i svoje izvanredne strane: domaći su proizvodi, u najvećem broju slučajeva, i kvalitetniji i cjenovno pristupačniji. I ovdje ne mislim samo na industrijske artikle: proljeće je već na vratima i tržnice su pune divnog i svježeg voća i povrća iz vrtova malih proizvođača, dakle – domaćih. A mrkvica ili salata ili rotkvice, uzgojene s pažnjom i ljubavlju i netom tog jutra ubrane, su uvijek bolji izbor od onih koje su uvezene i putovale su iz tko zna kojeg kraja svijeta.

Stoga, drage moje, čak i ako do sada niste imale taj običaj – pri slijedećem odlasku u trgovinu obavezno pogledajte i odakle su proizvodi koje kupujete. Nismo u mnogo stvari u prednosti u usporedbi sa Danskom i Dancima, ali u jednom svakako jesmo: „naše“ se lako može protegnuti na cijeli region, prosto zbog principa spojenih posuda. Pa hajde da tu prednost, onda, i iskoristimo.

Do slijedećeg pisanja, dobre i drage moje, stojte mi dobro i budite sretne!