BLOG

O malim životnim srećama

Šta vas, drage moje, čini sretnima? Možete li, bez razmišljanja, odmah „ispaliti“ najmanje pet razloga zbog kojih ste sretne? Sigurna sam da su prva tri, baš kao i meni, oni najočitiji: živa sam, zdrava, imam obitelj i prijatelje. No, što su ostali razlozi?

 

Ujutro kad se probudimo, u onih dragocjenih par minuta mira između buđenja i ustajanja, najčešće u glavi premećemo s lijeva na desno i natrag sve obaveze koje imamo taj dan. Posao, pa kuća, pa kupovina, pa čišćenje, pa... I onda iz kreveta ustajemo unaprijed umorne, jedva čekajući večer. A mora li baš tako? Što bi se dogodilo kada bismo to vrijeme posvetili traženju ovih pet razloga za sreću koje sam na početku spomenula? Jeste li nekad pokušale?

 

Godinama sam i ja ustajala ujutro s mišlju o tome što sve obaviti, završiti, ispuniti, napraviti. Posljednjih dana sam odlučila pokušati se disciplinirati da to ostavim po strani: što god da me čeka toga dana, čekat će me svakako, razmišljala ja o tome ili ne. I morat ću se, u ostatku dana, tome posvetiti. No, te prve minute koristim da nađem najmanje pet razloga zbog kojih se radujem danu ispred sebe.

 

Lijepo je vrijeme.

Čujem ptice.

Knjiga koju ću čitati večeras je odlična.

Kava će mi baš prijati jutros.

Danas je odličan dan da sebi kupim buket cvijeća.

 

I, vjerujte mi na riječ, ovo funkcionira. Umjesto uobičajenog stresa, dan počinje zadovoljstvom zbog malih životnih sreća. Jer, iako zvuči užasno jednostavno a najčešće na to zaboravljamo, mi upravljamo našim životom, a ne on nama. I onako nam je, uvijek i zauvijek, kako mi odlučimo da će nam biti. Nije mi namjera otkrivati vam toplu vodu, drage moje. Voljela bih kada bi vas ovaj tekst samo podsjetio na to da svaki dan započnete malom, životnom srećom.

 

Da svemu dodamo malo boje – bit će toplije

 

Do slijedećeg pisanja, drage moje, stojte mi dobro i sretno!