BLOG

O važnosti razgovora sa djecom

Odgajati adolescente i tinejdžere nikada nije bio lagan zadatak, ni u neka druga, malo sretnija vremena, a posebice danas kada je tempo života toliko ubrzan i toliko smo opterećeni bremenom svakodnevnice da se ne uspijemo čestito niti vidjeti s ukućanima, a kamo li odvojiti vrijeme za razgovore.

 

Naravno da odgoj i ne počinje u to osjetljivo adolescentsko vrijeme, nego puno ranije – neki kažu čak već onda kada saznate da ste u drugom stanju. Ipak, kaže i stara narodna izreka, da su mala djeca mala briga, a velika djeca velika.

 

Danas je informacija najdostupnija: u bilo kojem trenutku našoj su djeci na dohvat ruke sve informacije koje požele, ali jednako tako i one koje ne žele i, naročito, one koje mi smatramo neprimjerenim za njihovu dob. Internet, mediji i društvene mreže obiluju sadržajima koji su, suštinski, nepotrebni djeci u određenoj životnoj dobi. I koliko god je, naravno, dobro što sve mogu saznati i o svemu izgraditi svoje mišljenje, što je jako važno za njihov razvoj, toliko takvo sredstvo može biti i pogubno ukoliko se ne koristi s pažnjom i sadržaji i nedoumice se pomno ne kontroliraju od strane roditelja i staratelja. Naravno, ne mislim da djecu treba “špijunirati” ili im uskraćivati pravo na privatnost, no ipak je od ključne važnosti za njih da im – svojim iskustvom koje nam daje  mogućnost da pravilno razlučujemo primjereno i neprimjereno – neprekidno skrećemo pažnju na izazove koji se kriju ne samo na internetu, nego i u društvu koje ih okružuje.

 

Najbolji način, uvijek je bio i zauvijek će biti, je da sa djecom o tome često i iskreno razgovarati. Da ih pitate i slušate njihove odgovore. Da s njima provodite što više vremena. Kvalitetno druženje, uz šetnju, igru, putovanje, je daleko važnije od toga da li je objed poslužen na vrijeme. Na uštrb vremena koje biste proveli kuhajući ili pospremajući kuću, posvetite se razgovoru sa klincima kojima je upravo vaša pomoć i usmjeravanje ključno da, iz tih osjetljivih godina i unatoč uzburkanim hormonima, stasaju u čestite, zdravorazumne mlade ljude koji će biti stup društva i svijeta koji im ostavljamo.

 

Materijalna baza je, naravno, jako važna, no još je važnije djecu naučiti moralnim i društvenim vrijednostima, od njih napraviti kvalitetne i časne ljude koji umiju raspoznavati dobro od zla, a pravdu od nepravde. Od sveg naslijeđa koje im možemo ostaviti, spoznaja o tome da je dobro biti dobar je među najvažnijima.

 

Razgovarajte s njima neumorno, volite ih bezuvjetno i steknite i čuvajte njihovo povjerenje. Nakon toga, sve će biti daleko lakše, a svijet će biti ljepše i ugodnije mjesto za življenje – i njima i nama.

 

Do slijedećeg pisanja, dobre i drage moje, stojte mi dobro!