BLOG

O večeri bez interneta i TV-a

Potpuno smo podjetinjili svi u kući! Zaista!

 

Prije par mjeseci smo kupili društvenu igru sa slovima od kojih se sklapaju riječi – već kultni Scrabble. I evo, već par mjeseci se svi u kući – i suprug i djeca i dida, a bome i Milan – radujemo večerima koje su nam rezervirane za igru i – smijeh!

 

Mi smo vam, znate, obitelj potpuno nalik vašoj: nakon što “smirimo” dan i sve dnevne obveze, najčešće se svako u svom kutu zabavi nečim. Hm, pa nije baš nečim, hajde da budemo konkretni: zabavi se internetom, surfanjem, pretraživanjem, ili gledanjem televizijskog programa. Dakle, u jedino vrijeme u danu kada smo svi skupa, mi zapravo skoro pa i ne komuniciramo. Najčešće razmijenimo nekoliko riječi uz večeru i to je to. 

 

E pa nećemo više tako!, pomislila sam i bacila se u potragu za nečim u čemu ćemo svi uživati. Ove sam godine mojoj obitelji poklonila dvije stvari: društvenu igru za sve nas i čvrstu odluku da ćemo više vremena posvetiti jedni drugima i razgovorima, a manje se vrtjeti na internetu ili gledanju TV-a. 

 

Rečeno – učinjeno. Već nekoliko tjedana imamo pravilo da dvije noći u tjednu (najmanje) svi u jednu ladicu ostavljamo telefone, tablete i sva druga čuda tehnologije, gasimo TV, pravimo grickalice i – igramo se. Nećete mi vjerovati, ali ja se već godinama nisam ovoliko smijala! Pravila igre su jednostavna, a mogućnosti za dobru šalu beskonačne. Pri tom, dakako, igra od vas traži da razmišljate. Ne da se prepustite nečemu što je netko napisao (upitne kvalitete, da se ne lažemo), nego sami pišete. A kada smo već na okupu, večer uz igru provodimo i u razgovoru, šalama, slušanju muzike... Ukratko, u svemu u čemu smo, a da nismo ni primijetili, poodavno prestali uživati. 

 

Sada se već svi radujemo ovim večerima. Čak i dječaci, vjerujte mi na riječ – radije će izlazak s prijateljima te večeri zamijeniti obiteljskim okupljanjem i igranjem Scrabble-a. Nitko ponosniji od mene!

 

Stoga, drage moje, ne oklijevajte: već danas potražite igru koja će zaokupiti i vas i sve ukućane, bez obzira na dob i interesovanja. U početku neće biti lako da, naročito tinejdžere, odvojite od ekrana, ali nemojte odustati. Nagrada za upornost će vam, vjerujte mi na riječ, biti divna atmosfera u krugu onih do kojih vam je najviše stalo i puno zabave. A što biste više možete poželjeti u zimskim večerima?

 

Do slijedećeg pisanja, drage i dobre moje, stojte mi dobro!